Cookies vereist

Om deze functionaliteit te gebruiken zijn cookies vereist. Klik op "Alles accepteren" om door te gaan.

Alles accepteren
Inloggen
Offertelijst

Hoog-laagschakeling in LED-verlichting

Hoog-laagschakeling in LED-verlichting
Geplaatst op 16-3-2022 door José

Hoog-laagschakeling en corridorfuncties

Ledverlichting heeft een gamma aan toepassingen, functies en mogelijkheden. Maar qua dimming; wat is daar precies in te behalen? Van complexe driverintegraties tot een simpele switch monteren, het kan eigenlijk allemaal. In dit blog, leggen we alles uit over de step-dim en corridorfunctie.

Toepasbaarheid hoog-laagschakeling

Hoog-laagschakeling houdt simpelweg in dat je in verschillende stappen (steps) de lumenoutput laat afnemen. Dit heeft een aantal voordelen, waaronder energiebesparing. Maar bovenal is het praktisch. Met deze functie wordt er beweging gedetecteerd door de bewegingsmelder, waarna de melder dit omzet in een elektrisch signaal.

De driver ziet dit signaal, ofwel de beweging als een vooraf bepaalde waarde. Je kunt ervan uitgaan dat deze waarde meestal 100% betreft. De waarde is gebaseerd in procenten van het maximale vermogen van de LED-armatuur. In dit geval betekent het dus dat als er sprake is van beweging, de LED-driver dit ziet als beweegreden om de lumenoutput naar een waarde van 100% te zetten voor een standaardperiode van 10 minuten.

Is er na deze 10 minuten geen beweging meer te detecteren? Dan schakelt de LED-driver over naar een van onze 2 gangbare scripts. Vanaf hier verandert de lumenoutput van de initiële 100% naar 10%, geleidelijk, gedurende een periode van 15 seconden.

Bij de 3-stapschakeling verandert de lumenoutput ook van de initiële 100% naar 10%, geleidelijk, over een periode van 15 seconden. Echter schakelt de driver de verlichting na 10 minuten uit, na de transitie van 100-10. Bij het eerste script blijft de verlichting op 10% branden totdat er weer beweging gedetecteerd wordt. Het proces van 100-10, het geleidelijk zien afnemen van de lumenoutput, wordt fading genoemd.

  


Nu vraag je jezelf misschien af: ‘’Waar pas ik dit toe?’’. Nou, dat kan in veel situaties enorm efficiënt uitpakken. De Pragmalux Zeus LED-armatuur in een parkeergarage mag terug worden gedimd van 40 tot 4 lux, echter mag deze niet uitschakelen. Maar ook in fietsenstallingen, bergingen en zelfs magazijnen kan het toegevoegde waarden bieden voor eindklanten. 

De corridorfunctie

De corridorfunctie is in feite een uitbreiding van de hierboven genoemde hoog-laagschakelfunctie. De corridorfunctie is een instelling waardoor de armatuur reageert op beweging, én het ook door kan aan eventuele achterliggende armaturen. Dit kan dus in een master-slave setting erg handig zijn. Deze functie wordt technisch, onderling in de armaturen gecommuniceerd met de DALI-aansluitingen op de LED-driver.

Heb je nog vragen met betrekking tot LED-sensor dimming?

Mocht je geïnteresseerd zijn in je eigen, unieke script, kan dit in overleg geprogrammeerd worden. Hierover kunnen we je telefonisch beter informeren, aarzel dan ook niet om vrijblijvend contact op te nemen. Wij zijn uw lichtpartner!

Contacteer ons voor professionele ondersteuning en voor additionele documenten via: 085-1306348 of via info@distrilight.com

Levering uitsluitend aan installateurs  25 jaar Lichtervaring  Tot 7 jaar garantie A-merk assortiment
-

Vrijblijvend lichtadvies? 
Vraag hier aan

Aanmelden nieuwsbrief

Winkelwagen

Offertelijst

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen