Cookies vereist

Om deze functionaliteit te gebruiken zijn cookies vereist. Klik op "Alles accepteren" om door te gaan.

Alles accepteren
Inloggen
Offertelijst

Wat zijn lumen en hoeveel lumen heb ik nodig?

Wat zijn lumen en hoeveel lumen heb ik nodig?
Geplaatst op 4-4-2022 door José

Wat zijn lumen en hoeveel lumen heb ik nodig?

De basis voor verlichting is lumen. Lumen of lichtstroom geeft aan hoeveel licht er in totaal uit een LED-lichtbron of LED-armatuur komt. De hoeveelheid licht wordt dus uitgedrukt in lumen. Vaak wordt lm gebruikt als afkorting. Kortom lumen zegt iets over de lichtopbrengst. Hoe meer lumen hoe meer licht en visa versa.

In de markt is het gebruikelijk dat fabrikanten communiceren met de netto lumen of netto lichtrendement. Sommige fabrikanten communiceren echter met bruto lumen. Dit is traditioneel bij LED-armaturen met reflectortechniek, bijvoorbeeld Railspots. Hierbij is er dan sprake van LOR, oftewel Light Output Ratio. Hoe beter de reflector hoe hoger de  ‘’netto lumen’’ output / rendement is. De hoeveelheid aan benodigde lumen is voor ieder toepassingsgebied anders, echter wordt door normcommissies vooral gesproken over lumen in relatie tot lux. Het is namelijk niet doorslaggevend hoeveel lumen er uit een armatuur komt, maar is het van veel groter belang dat de hoeveelheid lux op het taakgebied voldoet aan de gestelde normen voor verlichting.

Verwar watt en lumen niet!

In het tijdperk van gloeilampen en halogeenlampen werd vaak gesproken over een 100 watt of 50 watt lamp. Anno 2022 zijn er nog steeds mensen die het dagelijks over ‘’50 watt’’ lampen hebben. Vroeger stond watt in verhouding met de hoeveelheid aan licht, de beredenering is dan simpel: hoe meer watt hoe meer licht. Dit klinkt en was vroeger logisch.

LED-verlichting en lumen

Met de komst van de LED-technologie is deze logica niet meer van toepassing. Dit heeft vooral te maken met het feit dat LED minder (watt) energieverbruik nodig heeft ten opzichte van de traditionele technieken om dezelfde hoeveelheden aan licht te geven. Ten opzichte van de gloei- en halogeenlampen verbruikt LED, 60 tot wel 90% minder watt.

Kortom: het energieverbruik, uitgedrukt in watt (W) staat niet in directe verhouding meer met de hoeveelheid licht. In het tijdperk van LED moeten we het dus hebben over lumen / lichtstroom / lm / lichtopbrengst.

Een vergelijking tussen de verschillende verlichtingstechnieken in watt en lumen

In het tabel heironder hebben we een vergelijking gemaakt tussen de verhoudingen tussen verschillende lichttechnieken. Zoals algemeen bekend is de LED op dit moment de meest voor de hand liggende keuze. LED is tot 90% zuiniger dan de meeste traditionele technieken en heeft een duidelijk langere levensduur. Daarnaast wordt er geen gebruikgemaakt van giftige stoffen.

Tabel 1: Watt in verhouding met lumen

Type lichtbron

200-300 lumen

300 – 500 lumen

500 – 700 lumen

700 – 1000 lumen

LED Lamp

3 -4 Watt

4-5 Watt

5-7 Watt

10 – 12 Watt

Spaarlamp

5-8 Watt

8-10 Watt

10-14 Watt

20 Watt

Halogeen

35 Watt

50 Watt

75 Watt

100 Watt

Gloeilamp

50 Watt

75 Watt

100 Watt

150 – 250 Watt

Hoeveel lumen heb ik precies nodig?

Hoeveel lumen er nodig is per toepassing afhankelijk. Het heeft onder andere te maken met de functie van de ruimte en ook wel persoonlijke voorkeuren. Wanneer je een spaarlamp, halogeenlamp of gloeilamp vervangt kan het oude wattage een mooie referentie zijn. Zo kunnen 35W halogeenspots vervangen worden door 4W GU10 spots en 50W voor 5W spots. Iedere situatie is anders en er is geen vaste richtlijn voor de hoeveelheid licht per ruimte. Om je handvaten/ richtlijnen te geven hebben we onze ervaring voor verschillende toepassingen samengevat in tabel 2.  

Tabel 2: Richtlijnen lumen per m2 per toepassing / ruimte

Toepassing

Lumens per m2 minimaal

Lumens per m2 maximaal

Woonkamerverlichting (algemeen)

200

500

Woonkamerverlichting

(accent)

200

600

Keuken

200

800

Slaapkamer

200

800

Badkamer

300

800

Gang

300

500

Kantoorruimte (werkplekken)

600

1000

Hal (industrie en magazijn)

1000

1500

Advies nodig over lumen en lux voor jouw project? Neem contact op met Distrilight!

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of twijfel je of je tussen lampen en armaturen? Wij helpen je graag met raad en daad bij uw projecten. Onze lichtexperts zijn maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 08:00 tot 17:00 (via 085- 1306348 of via info@distrilight.com) om u te helpen met het maken van een goede keuze. Topservice gegarandeerd!

Gerelateerde begrippen:

  • Efficacy lumen/ watt verhouding
  • LM80 en LM79
  • LBC-waarden – lumenbehoud en lumendepreciatie

 

Levering uitsluitend aan installateurs  25 jaar Lichtervaring  Tot 7 jaar garantie A-merk assortiment
-

Vrijblijvend lichtadvies? 
Vraag hier aan

Aanmelden nieuwsbrief

Winkelwagen

Offertelijst

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen