Cookies vereist

Om deze functionaliteit te gebruiken zijn cookies vereist. Klik op "Alles accepteren" om door te gaan.

Alles accepteren
Inloggen
Offertelijst

Wat is candela bij LED-verlichting?

Wat is candela bij LED-verlichting?
Geplaatst op 4-4-2022 door José

Wat is candela bij LED-verlichting?

 

De term candela is een natuurkundige eenheid en zegt iets over de lichtsterkte. Het symbool voor candela is cd. Het woord candela betekent kaars in het Latijns. In de praktijk wordt vaak gesteld dat één candela overeenkomt met de lichtsterkte van één kaars. Deze definitie stamt uit de tijd dat er geen kunstlicht was en men alleen nog maar kaarslicht kon gebruiken.

 

Candela: de officiële definitie

De officiële definitie luidt als volgt: ‘’De candela is de lichtsterkte in een gegeven richting van een bron die monochromatische straling met een frequentie van 540 x 1012 HZ uitzendt én waarvan de stralingssterkte in die richting 1/683 watt per steradiaal is’’.

 

Om het begrip candela goed te begrijpen is het goed om te weten dat dit begrip nauw verband houdt met lumen en lux. De lumen zegt iets over de totale lichtstroom in een bepaalde stralingshoek, afkomstig uit de lichtbron. De lux is het aantal lumen per vierkante meter. Dit kun je dus vergelijken met de concentratie van licht op een oppervlakte / vierkante meter. Wanneer de LED-armatuur dit licht (X hoeveelheid aan lumen) uitstraalt in een bepaalde stralingshoek dan is er per lichtpunt een bepaalde lichtsterkte.

 

Candela vooral toegepast tijdens lichtplannen

Candela is een begrip dat voornamelijk door professionals wordt gebruikt tijdens het opstellen van lichtplannen. Tegenwoordig zijn er digitale programma’s die aan de hand van accurate fotometrische gegevens precies de candela per meetpunt weer kunnen geven, evenals de uniformiteit en uiteindelijk de hoeveelheid aan lux op een oppervlakte.

 

Lichtadvies nodig?  

Wij zijn er uitsluitend voor de installateur. Naast ons pragmatische productgamma staan wij ook garant als kennispartner. Met jarenlange ervaring in huis helpen wij je bij simpele tot de meest complexe vraagstukken voor LED-verlichting. We helpen je bij het maken van de juiste keuze én delen alle relevante kennis in het LED-verlichtingsdomein.

 

Levering uitsluitend aan installateurs  25 jaar Lichtervaring  Tot 7 jaar garantie A-merk assortiment
-

Vrijblijvend lichtadvies? 
Vraag hier aan

Aanmelden nieuwsbrief

Winkelwagen

Offertelijst

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen